Wat wij kunnen leren van Bhutan

Geplaatst op: juni 27th, 2012

In november 2011 bezocht ik Bhutan en sprak ik met de inwoners van het bijzondere koninkrijk, dat in de Himalaya ingeklemd ligt tussen India en China. Wat kunnen wij veel leren van de Gross National Happiness-filosofie van Bhutan. Een land ongeveer zo groot als Nederland met slechts 700.000 inwoners, dat zijn authenticiteit koestert en tegelijkertijd meebeweegt met de moderne tijd. De Bhutanezen lijken er wonderwel in te slagen de middenweg te vinden tussen geld verdienen en duurzame waardecreatie. Bhutan laat perfect zien hoe ondernemingen hier een voorbeeld aan kunnen nemen door nadrukkelijker te sturen op het geluk van hun klanten en medewerkers.

Dasho Kinley Dorjl van het Ministerie van Informatie en Communicatie verwoord het als volgt: “Bhutan heeft lang geleden al besloten dat het geen militaire macht wil zijn en nooit een economische grootmacht zal worden. Om te overleven moeten we het daarom van een onderscheidende identiteit hebben. Het is geen toeval dat je dit terugziet in onze cultuur, taal, kleding en architectuur.”
Om ’s lands authenticiteit te bewaken, is de Gross National Happiness (GNH) een belangrijkere factor dan het Bruto Nationaal Product. De Bhutanese filosofie is door de overheid vertaald in een praktisch model met negen ‘geluksdimensies’, dat ook door Europese organisaties geadapteerd kan worden. Tenminste, als we het aandurven.
Bij het maken van wetten en in alle politieke beleidsafwegingen toetsen de Bhutanzen steeds op holistische wijze: wat zijn de consequenties van de maatregelen die we nemen voor het nationaal geluk? De GNH bestaat daartoe uit vier peilers:

–  behoud en promotie van de culturele en spirituele historie

–  eerlijke sociaal-economische ontwikkeling

–  good governance

–  behoud van de natuur

Meer weten? Laat je inspireren met het artikel Wat organisaties en marketeers kunnen leren van Bhutan – DEF en voel je vrij het verder te verspreiden. Ik hoor graag wat je er van vindt via marcel@aaldersmm.nl.

Wil je nog meer horen over de Gross National Happiness? Dit is het filmpje dat ik er van maakte:

Sonam over Bhutans Gross National Happiness (GNH) from Marcel Aalders on Vimeo.

Recente cases